Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Varsaturile bebelusului – Cand vomita bebelusul0 Comments

Publicat in:


In primele luni de viata ale bebelusului, varsaturile sunt probabil datorate supraalimentatiei, indigestiei sau unei alergii la proteinele din lapte. Insa e important sa nu confunzi regurgitarea unei mici cantitati de laptic cu vomitatul. Poti spune in mod sigur ca vomita atunci cand se elimina o cantitate mare sau chiar tot ce a mancat copilul (uneori si prin mai multe eforturi consecutive).

Atunci cand cantitatea eliminata este mica, este vorba de regurgitatie. Varsatura il poate speria pe copil asa ca probabil acesta va plange.

Cand vomita bebelusul

Cand vomita bebelusul

Ce sa faci daca bebelusul vomita

In primul rand, incearca sa-l hranesti mai des si in cantitate mica. Evita sa te joci cu el imediat dupa masa si tine-l in pozitie verticala (intr-un scaunel de masina sau intr-un scaun cu spatar) aproximativ o jumatate de ora dupa de a mancat, ca sa-si faca digestia. Adica sa eructeze (ragaie).

Regurgitatia

Daca bebelusul tau este sanatos dar imediat dupa ce mananca sau “din senin” vomita , exista sansa sa ca de vina sa fie refluxul gastroesofagian. Refluxul apare atunci cand muschiul dintre esofagul si stomacul copilului tau nu functioneaza corect, permitand continutului stomacului sa “navaleasca” inapoi in gat. Copilul nu-ti poate spune dar s-ar putea sa-l doara burtica si sa simta o arsura sau o iritatie in gat si in piept. Aceasta problema va dispare probabil dupa primul an de viata, atunci cand muschii se vor dezvolta.

Ce sa faci cand bebelusul vomita

Poti sa il tii intr-un scaun semiinclinat cel putin 30 de minute dupa ce mananca si-l poti pune sa doarma in acelasi scaun. Daca il tii intr-o pozitie perfect verticala presiunea care se va exercita asupra stomacelului sau il poate face sa vomite din nou. Nu-l legana pe genunchii tai si nici nu-l lasa sa fie prea activ dupa ce mananca.

La unii copii care au tendinta de a vomita, aceasta se manifesta mai putin daca sunt asezati pe burtica sau pe partea stanga la un unghi de 30 de grade fata de pat. Consulta-te cu doctorul tau inainte sa incerci aceste metode deoarece aceste pozitii de somn sunt asociate cu un risc crescut de moarte subita. Va trebui deci sa discuti argumentele pro si contra acestei startegii.Daca refluxul gastric nu dispare la copilul tau in primul an de viata, spune-i pediatrului. Acesta poate duce la scaderea in greutate, deshidratare si la alte probleme de sanatate. Pediatrul iti poate recomanda o interventie chirurgicala care sa rezolve problema.

Alte cauze

Daca bebelusul tau are deja cateva luni de viata, un virus digestiv este principala cauza a varsaturilor – mai ales daca este intr-o cresa sau intra in contact cu alte persoane in varsta care sunt bolnave. Evitati raspandirea microbilor insistand ca toata lumea din casa sa-si spele mainile dupa folosirea toaletei sau dupa ce schimba scutecul copilului. De asemenea pastrati mainile copilului pe cat posibil cat mai curate. In combinatie cu varsaturile , un copil care prezinta virusi stomacali poate avea si diaree, un apetit scazut si febra. Combinatia intre diaree si varsaturi se numeste gastro-enterita. Aceasta boala poate fi extrem de periculoasa, mai ales la sugar si copilul mic, din cauza posibilitatii de deshidratare.

Un copil deshidratat nu raspunde la stimulare. Pielea devine “flescaita” si zbarcita; ochii si fontanelele (zonele moi de pe cap) devin deprimate; gura devine uscata; urina este in cantitate redusa.

Raceala sau alte infectii respiratorii – Cogestionarea sau alte infectii respiratorii pot provoca de asemenea varsaturile, deoarece se acumuleaza mucus in exces.

Incearca sa-l impiedici sa acumuleze mucus in exces, curatandu-i nasul cu o pompita aspiratoare. Intreaba-l pe medicul pediatru daca ii poti da copilului un descongestionant pentru a reduce cantitatea de mucus produsa

Substantele otravitoare – Copilul tau poate vomita deoarece a inghitit medicamente, plante toxice sau chimicale.

Daca banuiesti ca a inghitit ceva toxic cheama imediat medicul sau du-l imediat la spital. Daca banuiesti ce a inghitit – de exemplu daca gasesti o cutie goala de medicamente – spune-i medicului




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Varsaturile bebelusului – Cand vomita bebelusul

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!