Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Copilul te intrerupe intr-o conversatie? Procedeaza astfel…0 Comments

Publicat in:


Nu e destul doar sa le spui copiilor ca ceea ce fac nu este bine!

Desi cei mai multi parinti sunt vigilenti in privinta modului in care copii lor ii trateaza pe alti oameni, asteptandu-se la un comportament bland si respectuos, tot aceiasi parinti au adesea copii care ii trateaza pe ei insisi fara respect.

Un exemplu: O mama iubitoare care are grija de fiul ei si este atenta la comportamentul acestuia fata de altii. Se straduieste din greu sa isi trateze fiul cu respect si bunatate, dar adesea nu baga de seama, sau nu stie ce sa faca, ca el o intrerupe, ii ignora cererile sau tipa la ea cand este frustrat.

Educare copil - intrerupere conversatie

Educare copil - intrerupere conversatie

Cand fiul ei face aceste lucruri, ea este capabila de obicei sa ramana calma si rabdatoare, si adesea ii va spune ca ceea ce face nu este bine. A fi calm si rabdator este intotdeauna un lucru bun, insa doar a le spune copiilor ca ceea ce fac nu este ok adesea nu este de ajuns.

Parintii permit fara sa vrea ca acest comportament sa continue din cateva motive:

  1. Nu sunt atenti la situatie si nu baga de seama comportamentul lipsit de respect
  2. S-au obisnuit cu acest comportament
  3. Nu sunt siguri cum sa schimbe acest comportament
  4. Comportamentul se muleaza pe asteptarea lor despre cum se comporta copii

Indiferent de motiv, a permite copiilor tai sa te trateze urat stabileste un patern disfunctional de comportament (adica un obicei prost), si totodata asta poate ii poate face pe copii tai sa-i trateze pe altii in acelasi mod.

Deoarece copii observa atat ceea ce spunem cat si ceea ce facem, avem totodata nevoie sa facem ceva diferit ca reactie la comportamentul lor lipsit de respect, atunci cand o avertizare nu este suficienta.

De exemplu, nu continua conversatia in timp ce copilul tau tipa sau iti vorbeste fara respect. Nu renunta pur si simplu cand copilul tau ignora ceea ce iti ceri sa faca.

Mai degraba urmeaza acesti pasi:

Fa o pauza si apoi puncteaza linistit comportamentul in cauza („Dragul meu/draga mea, vad ca vrei sa iti acord atentie, dar chiar acum ma intrerupi”).

Descrie de ce comportamentul este problematic („A intrerupe nu este o purtare frumoasa”).
Sugereaza un comportament alternativ („Te rog sa astepti pana cand este o pauza in conversatie sau spune scuze”)

Mai mult decat orice, nu recompensa comportamentul. Nu adresa problema pe care copilul incearca sa ti-o aduca in atentie pana cand acesta incearca una dintre actiunile alternative pe care le-ai sugerat.

Cere o reluare („Hai sa mai incercam asta odata. Ai nevoie de atentia mea – cum e cel mai bine sa faci ?”)
Continua conversatia sau activitatea doar cand comportamentul problematic a fost inlocuit de un comportament mai potrivit.

Daca comportamentul problematic continua, urmatorul pas este sa ii explici/oferi copilului tau o consecinta semnificativa care este potrivita cu situatia respectiva.

Sursa: Psychology Today, Erica Reischer Ph.D.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Copilul te intrerupe intr-o conversatie? Procedeaza astfel…

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!