Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

3 lectii pe care parintii trebuie sa le predea copiilor0 Comments

Publicat in:


Cat mai curand, cu atat mai bine. Nu este insa niciodata prea tarziu sa educam un comportament sanatos.

Ca parinte ai cea mai importanta sarcina din lume: sa slefuiesti caracterul unei alte fiinte umane.
O fiinta umana care – candva destul de curand – va fi un barbat adult sau o femeie adulta. Afara in lume. Comunicand. Muncind. Servind. Ajutand. Iubind. Sau… ranind. Totul se bazeaza pe comportamentele, instructiunile si valorile pe care el sau ea le-a invatat acasa. Cu tine. O sarcina importanta, intr-adevar.

Educatia copilului

Educatia copilului

Este o sarcina care poate fi resimtita ca fiind foarte dificil de indeplinit – mai ales cand copii tai sunt turbulenti, se comporta urat, manipuleaza sau refuza sa coopereze. Insa atunci cand ai instrumentele potrivite de educatie parentala – si cand te folosesti de ele in mod consistent – poti incepe sa modifici comportamentul indezirabil. Pana la urma copii nu s-au nascut nepoliticosi sau sfidatori. Aceste comportamente sunt invatate si pot sa fie deasemenea dezvatate.

Urmeaza trei lectii esentiale pe care orice parinte este necesar sa le aplice. Cu cat mai curand cu atat mai bine. Insa nu e niciodata prea tarziu. Sa incepem deci…

Educa-ti copilul despre alegeri si consecinte

Este natural pentru copii sa testeze limitele si sa se revolte. Dar daca copilul tau se revolta in mod obisnuit impotriva regulilor pe care le setezi atunci o consecinta in acord cu varsta lui trebuie sa fie aplicata. Este foarte important sa se incadreze aceasta consecinta ca o alegere.

Spune: “Daca alegi sa nu iti faci ordine in camera, atunci nu vei putea sa iti vizionezi emisiunea ta favorita la TV in seara asta.”
Nu: “Fa curat ACUM sau daca nu, pa TV!”

Folosirea unor cuvinte ca “alege” sau “alegere” il invata pe copilul tau ca el (sau ea) nu este o victima neajutorata intr-o lume cruda, nedreapta plina de parinti rai care fac lucrurile rele. El (sau ea) este in controlul propriei sale vieti. Aceasta ii arata copilului tai ca recompensele – si consecintele – nu se intampla pur si simplu. Ele sunt alese. Inoculeaza bine aceasta lectie si ii vei oferi copilului tau darul imputernicirii de sine.

Invata-ti copilul ce inseamna integritatea

Copilul tau va ajunge in mod inevitabil sa isi vada prietenii la scoala trisand la examene, chiulind de la ore sau furand o guma de mestecat de la magazin si se va intreba: „As putea sa fac si eu asta si sa nu patesc nimic?”

Copilul tau te-a vazut ca nu ti-ai tinut promisiunea fata de un prieten, ca ai spus o minciunica sau ca te-ai strecurat printr-o situatie cu o atitudine de genul “este ok, nu vom da de necaz”. De fiecare data cand copilul tau te vede fentand sau distorsionand adevarul pentru a te elibera de un angajament – sau pentru a scapa de o consecinta pe care nu ti-o doresti – primeste o lectie foarte clara: „Este in ordine atata timp cat nu sunt prins”.

Nu e necesara o elaborare mai profunda asupra motivului pentru care aceasta “lectie” particulara este incredibil de daunatoare – cu implicatii care pot afecta intreaga viata adulta a copilului. Nu o face. Fi un model de integritate, corectitudine si onestitate. Daca gresesti ? Asuma-ti responsabilitatea si arata-I copilului ce inseamna sa indrepti lucrurile – indiferent cand de inconfortabil poate sa insemne asta.

Educa-ti copilul sa stie ca „nu” nu inseamna „Nu te iubesc”

Multi parinti se feresc sa spuna „nu” copiilor lor. Le este teama sa nu para reci sau rai ori sa declanseze o criza si mai mare daca nu cedeaza in fata dorintelor copiilor. Dar este esential sa iti inveti copilul ca „nu” nu inseamna „Nu te iubesc”. De fapt, literalmente o poti spune deschis:

„Cand iti spun “nu” asta nu inseamna ca nu te iubesc. Te iubesc foarte mult. Si pentru ca te iubesc foarte mult, voi stabili reguli care sa te protejeze si sa tea jute sa cresti sanatos si puternic. Sunt parintele tau si sunt responsabil pentru tine. De aceea iti spun “nu”.”

Facand asta, iti vei invata copilul ca acest cuvant „nu” nu este un „cuvant rau”. „Nu” este un cuvant care te poate proteja si tine in siguranta. „Nu” este prietenul tau. Cu aceasta lectie la locul ei, copilul tau va deveni un tip de persoana care va spune: „Nu, nu am nevoie de a treia bucata de placinta”. „Nu, nu sunt pregatita sa fac sex deocamdata.”, „Nu, drogurile nu sunt pentru mine.” „Nu azi.”, „Nu multumesc!”.

  1. Alegeri si consecinte.
  2. Integritate.
  3. Puterea lui „nu”.

Trei lectii pe care trebuie sa le insufli copiilor tai – nu doar o data ci de-a lungul intregii lor copilarii, cu fermitate si regularitate.

Bineinteles, a spune cuvinte precum „fa alegeri bune” sau „fi o persoana cinstita” inseamna foarte putin daca tu nu oferi un model activ pentru valorile pe care le clamezi ca fiind importante. Educa prin exemplu si atunci este mult mai sigur ca vei castiga respectul si cooperarea copiilor tai. Odata ce te respecta? Sfidarea nu va mai exista.

Din nou: nu este niciodata prea devreme sa iti inveti copii modul corect de a se comporta in lume. Cu cat mai curand incepi cu atat e mai bine. Dar nu este niciodata prea tarziu sa iti inveti copii sa se dezvete de lectiile negative si sa realizeze imbunatatiri semnificative.

Este la fel atat pentru adulti cat si pentru copii.
Nu este niciodata, niciodata prea tarziu sa ajungi persoana, parintele si modelul care doresti sa fii.

Sursa: Psychology Today, Dr. Suzanne Gelb, PhD., JD.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
3 lectii pe care parintii trebuie sa le predea copiilor

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!