Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Femeile insarcinate si testarea glandei tiroide0 Comments

Publicat in:


Pentru o femeie insarcinata, starea glandei tiroide este foarte importanta. Medicii spun ca aceasta glanda se gaseste sub controlul unei alte glande endocrine, denumita hipofiza. Hipofiza este situata la baza creierului, organ care ii controleaza secretia prin intermediul unui hormon denumit TSH sau „Hormon Stimulator al Tiroidei”.

In clipa cand nivelul sangvin al hormonilor tiroidieni este diminuat, hipofiza elibereaza mai mult TSH, iar atunci cand nivelul este crescut, raspunde reducand productia de TSH.

Sarcina si tiroida

Sarcina si tiroida

2 hormoni legati de sarcina, gonadotropina corionica umana – hCG si estrogenul, determina in mod fiziologic cresterea nivelurilor de hormoni tiroidieni in sange.

Potrivit unor studii recente, aceste modificari hormonale normale pot face dificil de interpretat testele functionale pentru glanda tiroida in timpul sarcinii.

Multe dintre simptomele si semnele clinice sunt comune atat sarcinii, cat si afectarii tiroidiene, precum ar fi oboseala, pulsul crescut, cresterea in dimensiuni a glandei tiroide etc.

Medicii recomanda ca in anumite situatii sa se realizeze investigatii ale glandei tiroide inainte de a ramane insarcinate, precum si in timpul sarcinii.

Simpla prezenta a anticorpilor antitiroidieni poate influenta negativ fertilitatea!

Se impune testarea tiroidei in cazul in care o femeie insarcinata are un istoric personal de disfunctie tiroidiana sau interventii chirurgicale tiroidiene sau daca are un istoric familial de boli tiroidiene.

In cazul in care aveti gusa, simptome sau semne clinice care pot sugera afectare tiroidiana trebuie efectuata o testare a acestei glande. Daca se depisteaza prezenta anticorpilor antitiroidieni (ATPO si/sau ATGL) sau daca aveti diabet zaharat de tip I sau cu alte tulburari autoimune, in cazul in care ati avut parte de un avort spontan sau o nastere prematura, trebuie si atunci efectuata testarea glandei tiroide.

Aceeasi masura se va lua si in caz de infertilitate sau daca ati facut radioterapie in zona capului sau a gatului.

Medicii sustin ca hormonii tiroidieni joaca un rol critic in timpul sarcinii, atat in dezvoltarea unui copil sanatos, cat si in mentinerea starii de sanatate a mamei. Pe de alta parte, hormonii tiroidieni sunt implicati in dezvoltarea normala a creierului copilului si a sistemului nervos.

Expertii anunta ca in primul trimestru, fatul depinde de aprovizionarea cu hormoni tiroidieni de la mama, prin intermediul placentei, deoarece tiroida lui devine functionala abia in al II-lea trimestru.

Potrivit rezultatelor unor teste recente, o cantitate prea mare sau prea mica de hormoni tiroidieni proveniti de la mama afecteaza dezvoltarea bebelusului. Medicii spun ca mai mult, unii dintre anticorpii antitiroidieni existenti la mama pot traversa placenta si pot afecta tiroida copilului.

Alte cercetari au indicat faptul ca simpla prezenta a anticorpilor antitiroidieni (ATPO si/sau ATGL), in absenta afectarii secretiei hormonale a tiroidei, pot influenta negativ fertilitatea si pot majora riscul de avort, cu toate ca persista inca multe controverse pe aceasta tema.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Femeile insarcinate si testarea glandei tiroide

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!