Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cand renunta copilul la somnul de amiaza?0 Comments

Publicat in:
Etichete:amiaza, cand poate renunta, copil, necesar de somn, necesar de somn la copil, necesarul zilnic de fier, pranz, somn, somnul de amiaza

Somnul de amiaza este important pentru copii, insa nu reprezinta o necesitate deoarece fiecare organism are propriul mod de functionare. Unii copii isi pot desfasura activitatile la fel de bine si in lipsa sa, dar in acest sens trebuie sa urmarim prezenta mai multor semnale.

Haideti sa aflam mai multe despre somnul de amiaza la copii si cum ne dam seama ca cei mici nu mai au nevoie de el.

Somnul de amiaza la copil

Somnul de amiaza la copil

Somnul de amiaza – evolutia reprizelor de somn

Desi majoritatea parintilor isi doresc ca cel mic sa se odihneasca cat mai mult si mai des posibil, nu este de multe ori necesar, deoarece odata cu cresterea copilul nu mai resimte nevoia de somn. Acest moment apare la unii mai devreme decat la altii (chiar la 1 an in unele cazuri).

Tranzitiile reprizelor de somn apar de obicei in primul an de viata, astfel de la 5-6 reprize, se ajunge la numai 2 la finalul acestuia, pentru ca apoi intre 15-18 luni sa se limiteze la o singura repriza. Statisticile demonstreaza ca intre 3-4 ani copiii inceteaza sa mai doarma dupa-amiaza.

In general somnul de amiaza ii ajuta pe cei mici sa nu se suprasolicite si ii impiedica sa se oboseasca excesiv.

Semne ca cel mic nu mai are nevoie de somnul de amiaza

Dureaza foarte mult pana adoarme (la pranz sau seara) si in general nu pare obosit cand vine momentul pentru somn (se foieste in pat destul de mult inainte de a adormi). Retineti ca odata cu cresterea, copilul va gestiona mai bine perioadele de trezire pe parcursul unei zile. Astfel, daca inainte era somnoros si gata de culcare la o anumita ora, acum va fi capabil sa stea treaz din ce in ce mai mult. Puteti intampina uneori chiar discutii in contradictoriu in acest sens (copilul se va opune culcarii cu vehementa).

Copilul „sare” peste somnul de amiaza si nu prezinta nicio reactie adversa (nu pare epuizat seara sau irascibil si se culca la o ora rezonabila), fiind la fel de activ si energic ca de obicei. Retineti insa ca tranzitia poate avea loc brusc la unii copii (nu mai doarme o zi si apoi renunta definitiv), iar la altii dureaza de la cateva zile la un an (cateva zile nu au nevoie, iar apoi au nevoie din nou). Nu trebuie sa-i fortati in acest sens, in schimb oferiti-le somnvariante de a se relaxa, nu neaparat de a dormi, timp in care sa citeasca carti sau sa se joace intr-un mod linistit, fara a se agita (in acest mod va puteti indeplini si voi diverse activitati in casa). In plus, poate fi necesar sa modificati usor ora de culcare de seara.

Copiii cu un temperament mai linistit dorm de obicei un timp mai mult, in timp ce copiii cu un temperament activ vor dormi mai putin, in reprize scurte. Perioada de somn trebuie sa fie o perioada placuta si nu una in care va luptati cu copilul pentru a adormi. In cazul in care programul de lucru nu va permite decat seara sa petreceti timp cu cel mic, incercati sa modificati ora de somn de dupa-amiaza.

Daca cei mici nu dorm suficient, va fi mai dificil sa va intelegeti cu ei si chiar nu se vor hrani adecvat. Unii copii nu se culca deoarece nu le place sa stea singuri, nu vor sa rateze nicio activitate, sunt prea agitati sau nelinistiti si nu se pot relaxa, le este sete sau foame sau au vreun disconfort fizic. Desi pare ciudat, un studiu a demonstrat faptul ca acei copii care dorm mult dupa-amiaza au inregistrat performante cognitive mai scazute (la jocuri logice gen puzzle).

La copiii nou-nascuti puteti observa ca va privesc fix, isi misca ciudat bratele si picioarele, isi inclesteaza pumnii, casca, prezinta comportament irascibil si plans, la copiii mai mari (prescolari): pierderea interesului in joaca, casca, anxietate de separare puternica, irascibilitate (hiperactivitate, agresivitate, neatentie, nerabdare) si plans, isi freaca ochii, isi modifica activitatea fizica (mai multa sau mai putina), lipsa concentrarii, iar la copiii mari (scolari si adolescenti) – miscari stangace, sarcini indeplinite mai greu, comportament irascibil, tensiune emotionala si lipsa concentrarii.

Somnul de amiaza- necesarul zilnic de ore

Nou-nascutii pana la varsta de 6 luni au nevoie de 16-20 ore de somn zilnic. Cei mici tind sa adoarma in reprize de 2-3 ore pentru a se trezi si manca.

In jurul varstei de 4 luni, ciclurile de somn sunt mai stabile, majoritatea dormind 10-12 ore noaptea cu o singura intrerupere pentru hranire si o medie de 3-5 ore de somn in timpul zilei (grupate in 2-3 reprize de somn). Copiii mai mici au nevoie de reprize mai dese de somn pentru ca nu pot gestiona prea bine perioade lungi de trezire.

Bebelusii intre 6-12 luni dorm de obicei aproximativ 11 ore plus 2 reprize ziua totalizand 3-4 ore. De obicei, majoritatea bebelusilor nu mai au nevoie sa se hraneasca noaptea, dar pot incepe sa experimenteze anxietatea de separare ce contribuie la aparitia unui somn agitat.

Copiii intre 1-3 ani au nevoie de 10-13 ore de somn noaptea, inclusiv o repriza dupa-amiaza de 1-3 ore, unii chiar de doua reprize, dar acestea nu trebuie sa fie programate prea aproape de ora de culcare de seara.

Copiii intre 3-5 ani dorm in medie 10-12 ore noaptea, plus o repriza dupa-amiaza, iar intre 5-12 ani 10-12 ore noaptea si uneori chiar dupa-amiaza (in caz contrar au nevoie seara sa se culce mai devreme). In acest sens, este important sa ii culcati uneori mai devreme sau, daca inca dorm dupa-amiaza, sa nu ii lasati sa doarma prea mult deoarece nu vor mai adormi seara.

Somnul de amiaza – sfaturi

Rutina de somn la copii este bine sa fie inceputa cat mai devreme posibil, putand utiliza in acest scop chiar muzica calmanta, lumina difuza sau o poveste linistitoare. Chiar daca nu le este somn inca, daca cei mici se vor odhini in pat, acesta va veni de la sine. Puteti tine cont si de urmatoarele sfaturi pentru un somn odihnitor:

  1. daca copilul doarme acasa, culcati-l in acelasi loc in care doarme noaptea deoarece asociaza deja acel loc cu cel preferat (de preferat o camera linistita, cu putina lumina). Puteti povesti intamplarile zilei pentru a crea o atmosfera relaxanta
  2. daca merge la gradinita sau la un after-schoool si doarme de obicei acolo, respectati rutina orelor de somn si, eventual, a jucariilor preferate pentru culcare. Si rutina zilnica a activitatilor uzuale (in special a unor exercitii fizice sau chiar plimbare afara) ajuta la crearea unui program de somn sanatos
  3. observati-i momentele in care devine somnoros (chiar daca neaga) deoarece copiii au cicluri de somn si de trezire ca si adultii (in care se simt mai obositi). Urmariti in acest sens daca casca sau isi freaca ochii
  4. chiar daca nu reuseste intotdeauna sa adoarma, permiteti-i sa beneficieze de un timp de odihna, de preferat dupa masa de pranz, pentru a avea energie mai tarziu.



Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cand renunta copilul la somnul de amiaza?

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!