Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum se formeaza amintirile in creierul uman?0 Comments

Publicat in:
Etichete:amintiri, creier uman, memorie, neuroni, oameni de stiinta, teste, varsta

Pentru prima data dupa multi ani de cercetari, savantii au descoperit cum iau nastere amintirile la nivel celular. Acestia au constatat ca, la om, creierul depoziteaza amintirile episodice intr-o regiune numita hipocampus, fiecare amintire avand corespondenta intr-un anumit grup de celule.

Descoperirea modului cum functioneaza amintirile ar putea ajuta in viitor la tratarea unor boli ce afecteaza memoria, precum Alzheimerul sau epilepsia, spun expertii. Potrivit BBC, rezultatele cercetarilor au fost publicate in jurnalul PNAS.

Cum se formeaza amintirile

Cum se formeaza amintirile

Testele au vizat 9 pacienti cu epilepsie, a caror activitate cerebrala a fost monitorizata prin intermediul unor electrozi implantati pentru inregistrarea crizelor epileptice.

„Cunoasterea mecanismului de stocare si de recuperare a a memoriei este un pas important in intelegerea modului de tratament pentru bolile de dementa, care afecteaza in special populatia in varsta.

Trebuie inteles cu adevarat procesul de formare a memoriei si cum este aceasta reprezentata in unitatile fundamentale de calcul ale creierului, la nivel neuronal individual, dar si al retelelor neuronale”, a afirmat Peter Steinmetz, director de programe al Neuroengineering la Barrow si autor principal al studiului.

Conform sursei citate, in timpul cercetarilor, pacientii au memorat o lista de cuvinte pe un ecran de computer, apoi li s-a cerut sa vizualizeze o a doua lista, ce continea cuvinte in plus fata de cea precedenta.

Oamenii de stiinta le-au solicitat acestora sa identifice cuvintele vazute prima oara, semnaland cat de bine si le aminteau. Diferentele observate in celulele hipocampusului constituiau practic dovezile amintirilor pacientilor legate de cuvintele retinute.

Rezultatele testelor dau voie oamenilor de stiinta sa inteleaga cum functioneaza celulele memoriei

Cuvintele vizualizate erau depozitate in celule distribuite de-a lungul intreg hipocampusului. 2% din acestea raspundeau la orice cuvant, si doar o mica parte din aceste cuvinte, aproximativ 3%, produceau o schimbare mai puternica la nivelul acestor celule.

Aceasta observatie, desi i-a surprins pe savanti, a confirmat teoriile neuroinformaticii.

Oamenii de stiinta au apreciat ca numarul celulelor de stocare a memoriei este de ordinul a sute de mii cel putin, chiar daca doar o mica parte din ele stocheaza memoria recenta.

Rezultatele cercetarilor vor permite oamenilor de stiinta sa inteleaga pe deplin modul in care „celulele memoriei” functioneaza.

Cum se formeaza amintirile legate de imagini, de locuri si lucruri din viata zilnica, dar si cum celulele sunt afectate de aceasta afectiune.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cum se formeaza amintirile in creierul uman?

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!