Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Vitamina A periculoasa pentru femeile insarcinate?0 Comments

Publicat in:
Etichete:efecte, fat, femei, gravide, minerale, sarcina, vitamina A

Pentru toti oamenii vitamina A este necesara si utila, insa aceasta se poate dovedi si un adevarat pericol pentru sarcina, spun specialistii. In momentul cand este administrata incorect si se gaseste in exces in organism, vitamina A creste riscul aparitiei unor malformatii congenitale grave la fat, care pot pune in pericol viata bebelusului.

Vitamina A reprezinta o substanta solubila in grasimi, care se gaseste depozitata in ficat, si esentiala pentru dezvoltarea embrionara a fatului, in primul trimestru de sarcina. In clipa cand este administrata rational, ea contribuie la dezvoltarea corecta a inimii, plamanilor, rinichilor, ochilor si oaselor, dar si a sistemului nervos central, circulator si respirator ale fatului.

Vitamina A - pericole

Vitamina A - pericole

Aceasta vitamina ofera suport pentru intarirea sistemului imunitar si lupta impotriva infectiilor care vin in contact cu fatul si organismul mamei. Potrivit expertilor, doza zilnica recomandata de vitamina A in perioada sarcinii este: la gravide peste 19 ani – 2565 UI, iar la gravide sub 18 ani – 2500 UI.

Cu toate acestea, ca urmare a unor analize, medicul poate constata ca ai suficienta vitamina A in corp si nu trebuie sa majorezi aportul prin suplimente sau vitamine, iar ceea ce mananci tu este suficient.

Trebuie sa stiti ca printre alimentele bogate in retinoizi care te pot ajuta sa ai o sarcina sanatoasa se afla:

  • legumele verzi,
  • morcovii,
  • citricele,
  • laptele fortificat si cu continut scazut de grasimi,
  • cerealele integrale cu stafide si
  • ouale.

Care este momentul cand vitamina A devine un pericol pentru sarcina?

Expertii vorbesc despre mai multe controverse referitoare la pericolul pe care-l ridica folosirea produselor cosmetice cu vitamina A, a alimentelor sau suplimentelor alimentare cu retinoizi asupra sanatatii sarcinii.

Specialistii sustin ca majoritatea femeilor gravide nu ar trebui sa se teama de depasirea dozei zilnice, din cauza ca excesul apare in foarte putine cazuri si nu poate fi atins doar de consumul de alimente, ci numai in cazul administrarii necontrolate de suplimente alimentare.

Cele mai multe efecte nocive asupra fatului apar din cauza prescrierii sau administrarii incorecte a dozelor zilnice de vitamine pentru gravide. Potrivit medicilor, daca aveti un surplus de retinoizi in corp, acesta ataca dezvoltarea celulara a fatului si duce la aparitia unor boli si defecte din nastere grave, precum spina bifida sau malformatii ale tractului urinar.

De asemenea, trebuie sa stiti ca riscul de malformatii creste daca excesul de vitamina A din corp este prezent la inceputul sarcinii, in momentul cand organismul fatului abia incepe sa se dezvolte si este cel mai vulnerabil.

Excesul de retinoizi din corp poate conduce la aparitia unei afectiuni foarte rare, cum ar fi embriopatia retinoida, care implica defecte la fata, urechi, inima, sistem nervos central si timus la fat. Medicii sustin ca este vital ca sa poti tine sub control aportul de vitamina A in organism si sa nu iei niciodata vitamine fara aviz medical.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Vitamina A periculoasa pentru femeile insarcinate?

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!