Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum se face testul HIV0 Comments

Publicat in:
Etichete:bolnavi, elisa, hiv, medici, sange, sida, teste

Testul HIV reprezinta un test specific, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV care se manifesta in sange ca urmare a infectarii. In acest sens, trebuie spus ca primul test care se face este testul ELISA ( Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay: reactie imunoenzimatica).

Medicii sustin ca testul ELISA este foarte precis. Daca se va observa un rezultat pozitiv, va trebui sa verificati in mod suplimentar test cu o procedura specifica, denumita testul Western sau IFA( Imuno-Fluorescence Assay).

Trebuie sa stiti ca exista doua tipuri de test HIV: cele anonime si cele nominale.In cazul in care se efectueaza un test HIV anonim nu este necesara cunoasterea numelui persoanei. In aceasta situatie, proba de sange se individualizeaza printr-un cod numeric, rezultatul testarii fiind comunicat in mod personal.

Cum se face testul HIV

Cum se face testul HIV

Daca se face un test HIV nominal, unitatea medicala va cere numele persoanei, insa se va garanta confidentialitatea datelor: nume, rezultat test.

Proba de sange este individualizata prin numele persoanei iar rezultatul testului HIV este comunicat personal. Potrivit medicilor, avantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care rezultatul este pozitiv, persoana beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.

In ce consta testul HIV?

Testul HIV propriu-zis consta in recoltarea unei probe de sange care este trimisa catre un laborator. Dupa o perioada de timp cuprinsa intre ore si zile sunt primite rezultatele. Rezultatul unui test ELISA poate fi negativ sau pozitiv.

Daca se va constata un rezultat negativ asta semnifica faptul ca in sangele persoanei respective, la data la care s-a recoltat sangele, nu erau anticorpi anti-HIV. Cu toate acestea, trebuie tinut seama de faptul ca de la momentul infectarii pana la cel al aparitiei anticorpilor pot trece circa 180 de zile pentru ca corpul uman sa produca anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV.

Testul HIV va indica un rezultat foarte precis de-abia dupa ce trece aceasta perioada de timp, denumita fereastra imunologica. Daca o persoana este in situatia de a banui ca a fost infectata, ea trebuie sa repete testul dupa aceasta perioada de timp.

Ce presupune testul ELISA?

Daca se va face testul ELISA si se va constata un rezultat pozitiv se va face o retestare tot cu un test ELISA folosind de aceasta data truse cu antigene virale diferite.

In cazul in care si cel de-al doilea test are rezultat pozitiv se va face testarea de confirmare cu o procedura specifica – testul Western-Blot (sau IFA).

Potrivit expertilor, testul Western-blot reprezinta un test specific de detectare a anticorpilor anti-HIV. Pentru un test Western-blot negativ sau incert rezultatul testului HIV este considerat negativ si se cere retestarea dupa 1 pna la 3 luni. Daca si rezultatul testului Western-blot este pozitiv se declara seropozitivitatea HIV, adica au fost depistati anticorpi anti-HIV in sange, deci persoana respectiva este seropozitiva.

Specialistii sunt de parere ca un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat SIDA, ci numai ca virusul imunodeficientei umane (HIV) este prezent si poate fi transmis si altora.

Pentru o persoana care a fost declarata seropozitiva urmeaza o consiliere de specialitate, in care aceasta va primi date concrete despre ce are de facut in continuare si va fi recomandata unui medic specialist infectionist. Persoanei respective i se vor face analize suplimentare si in functie de rezultate se va incepe tratamentul antiretroviral.

Medicii sunt cei care efectueaza recomandarea inceperii tratamentului cat si a tipului de tratament dar optiunea de a incepe tratamentul este a persoanei. Trebuie sa stiti ca acest tip de tratament este gratuit.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cum se face testul HIV

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!