Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cele mai importante elemente nutritive din alimentatia copilului tau0 Comments

Publicat in:
Etichete:3 ani, bebe, copil, elemente nutritive, gluten, minerale, vitamine

Primii 3 ani din viata copilului sunt cei mai importanti pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a viitorului adult. in aceasta perioada, impactul nutritiei este maxim, de aceea deciziile privitoare la alimentatia copilului sunt esentiale.

Astfel, bebelusii invata sa pape sanatos!

Elemente nutritive bebe

Elemente nutritive bebe

Fiecare aliment sanatos are aportul sau si este important sa fie prezent in dieta unui copil. O dieta alimentara diversificata, colorata, sanatoasa, asigura echilibrul intre proteinele, carbohidratii, lipidele, vitaminele si mineralele necesare pentru o dezvoltare optima. Fiecare masa si gustare pe care copilul le primeste fac parte din „arsenalul” pe care i-l pui la dispozitie pentru a creste armonios.

Desigur, laptele matern este alegerea ideala. In mod natural, compozitia acestuia garanteaza raportul cel mai bun de nutrienti si energie pentru bebelus.

Daca mama nu poate alapta sau a incheiat perioada de alaptare, una dintre variantele vehiculate este introducerea laptelui de vaca. Atentie, insa, aceasta nu este cea mai buna alegere intrucat contine prea multe proteine si prea multa sare, care suprasolicita rinichii si este sarac in unele vitamine si minerale importante pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, cum ar fi vitamina D, fier si zinc.

Pentru a asigura copilului un start bun in viata, daca alaptarea nu mai este posibila, este recomandata formula de lapte imbogatita cu fier, grasimi, proteine, vitamine, minerale si fibre, laptele formula fiind un aliat de nadejde in prevenirea deficientelor nutritionale.

Fierul

Studiile nationale arata ca anemia feripriva reprezinta o reala problema in randul copiilor cu varsta de un an. Din fericire, accesul la informatie si la produse special concepute pentru copiii mici vine in sprijinul parintilor, intrucat in primii 3 ani de viata ritmul de crestere este accelerat, copiii au nevoie de trei ori mai multa energie si de zece ori mai multi nutrienti decat un adult per kilogram corp.

Corpul uman foloseste fierul pentru a produce hemoglobina, substanta prezenta in celulele rosii care transporta oxigenul de la plamani catre fiecare celula a corpului. In plus, fierul ajuta la dezvoltarea creierului, implicit a sistemului sau cognitiv.

Deficienta de fier are consecinte atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Copilul devine iritabil, obosit, sensibil la infectii si, netratata, anemia feripriva duce la rezultate scolare sub potentialul copilului. Masurile de precautie sunt la indemana: formula de lapte imbogatita cu fier si o dieta care sa cuprinda legume cu frunze verzi, fructe, mazare, ficat, carne si oua, evident adaptata varstei copilului.

Pe masura ce diversificarea avanseaza, dieta devine din ce in ce mai complexa, iar tu trebuie sa te asiguri ca o mentii echilibrata.

Vitamina D

O alta problema reala o reprezinta deficienta de vitamina D; se estimeaza ca aproximativ 50% din copiii si adultii tarilor dezvoltate nu au un nivel corespunzator de vitamina D in organism.

Vitamina D intervine in functionarea normala a sistemului imunitar, reglarea proceselor de crestere si diferentiere celulara, precum si in buna functionare a glandelor tiroide si pituitare.

Exista 2 tipuri de suplimente de vitamina D: vitamina D3 (colecalciferol), acelasi tip produs de corpul nostru si vitamina D2 (ergocalciferol), o varianta sintetica. Suplimentarea de vitamina se face doar cu vitamina D3 (colecalciferol). Colecalciferolu se administreaza copiilor pentru a preveni rahitismul, pentru absorbtia calciului si ca adjuvant in inchiderea fontaneiei.

Pe langa suplimente, copiii pot primi vitamina D prin expunerea la soare intrucat acesta stimuleaza producerea de vitamina D la nivelul pielii. insa, pentru ca timp de jumatate de an tara noastra nu beneficiaza de zile calde, se impune administrarea vitaminei D tuturor copiilor cu varste mai mari de 2 saptamani, numai la recomandarea medicului pediatru.

Asadar, expunerea la soare este potential cea mai importanta sursa endogena de vitamina D pentru organism. Ca surse dietetice de vitamina D, insa, sunt alimente de origine animala (ficat, galbenus de ou, ficat de peste, ulei de peste, unt, lapte fortificat) si alimente de origine vegetala (cerealele si produsele cerealiere). Laptele de vaca este sarac in vitamina D.

Deficitul de vitamina D in perioada de crestere a copilului duce la rahitism, manifestat prin deformari osoase, hipotonie musculara si scaderea rezistentei la infectii. Deficitul poate aparea la copiii care nu primesc aport exogen de vitamina D si la cei cu malnutritie sau sindrom de malabsorbtie.

Alte vitamine

Vitaminele sunt esentiale in toate procesele vitale:

Vitamina A este indispensabila pentru o vedere sanatoasa, importanta in: cresterea organismului, aparare impotriva infectiilor respiratorii si digestive, rol in protectia pielii si a mucoaselor si in buna functionare a sistemului osos si a celui nervos.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cele mai importante elemente nutritive din alimentatia copilului tau

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!