Multe femei dintre viitoarele mame cunosc faptul ca, daca isi expun corpul la raze X in perioada in care sunt insarcinate, acest demers poate sa dauneze copilului care il poarta si ca este bine sa fie evitata o astfel de operatiune in aceasta perioada.
Cu toate ca poate implica anumite riscuri pentru fat, folosirea razelor Roentgen in scop diagnostic se poate dovedi uneori mai mult utila decat nociva, spun medicii specialisti citati de BBC.
In cazul in care aveti parte insa, de o problema serioasa de sanatate in care o radiografie ar putea aduce informatii importante, probabil ca medicul va va recomanda sa realizati aceasta investigatie.
Este clar ca pentru a putea sa fiti capabile sa aveti un viitor copil sanatos este nevoie mai intii de o mama cat mai sanatoasa cu putinta. Expertii atrag atentia ca in cazul de mai sus, acela in care o viitoare mamica si medicul sau cunosc detalii despre existenta sarcinii, permite luarea unor decizii dupa cantarirea raportului dintre risc si beneficiu.
Totusi, se poate intampla destul de des ca viitoarea mamica sa efectueze asemenea investigatii in primele saptamani de la conceptie, in clipa cand nu stie ca este insarcinata, ceea ce poate de nastere unor adevarate drame.
Efectele razelor X pot fi nocive pentru organismul omenesc si includ, printre altele, probleme precum avort, intarzierea cresterii fetale, malformatii congenitale sau retard mental
Conform medicilor citati de BBC, razele X reprezinta de fapt o anumita forma de radiatii electromagnetice de mare energie care atunci cand strabat o substanta determina pierderea de electroni de catre aceasta si ionizarea ei. Aceste raze pot sa produca distructii celulare sau modificari ale AND-ului la nivelul materiei vii.
Ele se folosesc in medicina atunci cand se efectueaza radiografii, mamografii, fluoroscopii si computer tomografii. Masurarea energiei absorbite pe unitatea de masa se face in Gray, iar a efectului biologic al razelor X se face in Sievert, anunta sursa citata.
Fata de un corp al unei persoane adulte, cel al fatului este mult mai susceptibil la actiunea nociva a razelor X, mai ales pentru ca celulele sale au o rata mai mare de diviziune si transformare in tesuturi specializate.
Expertii sustin ca efectele razelor X pot fi nocive pentru organsimul omenesc si includ, printre altele, avort, intarzierea cresterii fetale, malformatii congenitale, retard mental si majorarea riscului de aparitie a cancerului in copilarie, mai ales leucemie.
BBC mai scrie ca, potrivit medicilor, similar ca pentru alti agenti teratogeni, aceste efecte depind de o serie de factori, cei mai importanti fiind doza de radiatii si varsta gestationala in momentul expunerii.
Author: Corpul Uman