Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Formarea obiceiurilor alimentare la copil0 Comments

Publicat in:
Etichete:1 an, 2 ani, 3 ani, alimentatia copilului, alimentatie sanatoasa, obiceiuri alimentare, sfaturi

Preferinta pentru gust

Cel de al doilea an de viata aduce deprinderea preferintelor pentru gusturi. Singura preferinta gustativa innascuta este cea pentru dulce, toate celelalte dobandindu-se ulterior. Aceste preferinte (ca si obiceiurile alimentare formate) au toate sansele sa se prelungeasca de-a lungul intregii vieti.

Alimentatia copilului

Alimentatia copilului

La aceasta varsta survine deprinderea copilului cu gustul alimentelor sanatoase si stabilirea preferintelor pozitive.

Obiceiurile alimentare sanatoase

Obiceiurile alimentare sanatoase, constituite la aceasta varsta, contribuie hotarator la prevenirea bolilor legate de stilul modern de viata, boli care devin clinic manifeste incepand cu varsta mijlocie (boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, sindromul metabolic, unele forme de cancer si multe altele).

Acestea justifica afirmatia ca alimentatia primilor ani de viata (mai ales primii trei ani) influenteaza sanatatea pe termen lung („sanatatea adultului se edifica in copilaria mica”). Acest proces incepe imediat dupa nastere, cand alimentatia exclusiv naturala duce la ceea ce se numeste „programarea metabolica a sanatatii pe termen indelungat”.

De aceea nu este niciodata prea devreme pentru a incepe promovarea dietei sanatoase si incurajarea dvs., in calitate de parinte, sa o continuati de-a lungul intregii copilarii (exista studii care arata ca, de exemplu, cu cat se introduc mai devreme in dieta copilului fructele si vegetalele, cu atat cresc sansele ca acesta sa continue sa le consume la varste ulterioare).

Sfaturi pentru alimentatia sanatoasa a copilului dvs.

O serie de „detalii” au importanta in deprinderea obiceiurilor alimentare sanatoase:

  • evitarea stres-ului in timpul meselor (silirea copilului sa manance cat vrem noi s.a.), stres generator de anxietate si apoi de dificultati alimentare;
  • respectarea apetitului copilului;
  • acordarea unei durate suficiente meselor;
  • monitorizarea atenta a „refuzurilor” alimentare ale celorlalti membri ai familiei (mai ales ale fratilor mai mari);
  • se va evita oferirea unor alimente prost pregatite sau neatractive;
  • crearea unei atmosfere agreabile, de buna dispozitie la mese, cu incurajarea interactiunii sociale (conversatii atractive, pe teme de interes pentru intreaga familie, pe masura intelegerii copiilor);
  • pozitia copilului mic la masa este importanta (scaun adecvat, cu inaltime optima, cu un bun sprijin pentru picioare);
  • masa nu se va lua in fata ecranului (TV, PC etc.) spre a evita deturnarea atentiei si impiedicarea perceperii semnalelor corporale ale satietatii (ceea ce favorizeaza consumul excesiv);
  • alimentele nu trebuie folosite in scop coercitiv, nici ca recompensa sau consolare (de exemplu recompensarea unei prestatii cu ceva dulce), deoarece acest obicei tinde sa se perpetueze in viata adulta;
  • o regula de baza este cea „a compromisului”: imbinarea placem cu asigurarea tuturor principiilor nutritive de baza, cu respectarea regulilor de igiena etc.
  • copiii nu judeca alimentele in termeni de sanatate, ei savurandu-le cu toate simturile (aspect vizual, miros, gust), iar la varste ceva mai mari, mai relevante decat notiunile de „alimente sanatoase” sunt cele de performante (fizice si psihice), aspect, forma fizica s.a.

De toate aceste aspecte, trebuie avut permanent in minte faptul ca este mult mai important si mai usor sa promoveati obiceiuri alimentare adecvate decat sa le corectati pe cele eronate.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Formarea obiceiurilor alimentare la copil

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!