Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum se face monitorizarea evolutiei sarcinii0 Comments

Publicat in:
Etichete:evolutia sarcinii, evolutie, monitorizare, sarcina

Table of Contents

    1. Serologia pentru HIV se face numai cu acordul pacientei la debutul sarcinii.

    2. Ag Hbs se determina aproape de momentul nasterii la pacientele cu risc crescut fata de aceasta infectie.

    3. Serologia pentru sifilis – VDRL, TPHA – se efectueaza atat la inceputul sarcinii, cat si in trimestrul III de sarcina. Gravitatea infectiei congenitale este deosebita in cazul in care mama contacteaza boala in ultimele doua luni de sarcina.

    Evolutia sarcinii

    Evolutia sarcinii

    4. Anticorpii IgG si IgM pentru virusul rubeolei – se titreaza cat mai precoce in timpul sarcinii. Exista cateva situatii distincte: AcIgG pozitiv si AcIgM negativ inseamna ca pacienta are imunitate fata de acest virus si nu mai necesita testari ulterioare. Daca IgG este negativ – ceea ce inseamna absenta imunitatii – serologia pentru rubeola va fi repetata in cursul saptamanilor 16-18. In cazul infectiilor acute IgM este pozitiv pe o perioada de 4-8 saptamani de la debutul simptomatologiei. Prezenta unui IgM pozitiv trebuie verificata prin cel putin 2 metode.

    5. Anticorpii IgG si IgM pentru cytomegalovirus. Efectele citomegalovirusului asupra embrionului sunt aceleasi ca si la virusul rubeolei. Astfel el trebuie depistat cat mai precoce, in primul trimestru de sarcina. Riscul afectarii fatului exista numai in cazul in care mama se infecteaza cu acest virus prima data in cursul sarcinii. Daca la un screening inainte de sarcina sau la prima determinare la inceputul sarcinii se constata IgG pozitiv si IgMnegativ, se considera ca exista un risc minim de infectie congenitala si nu sunt necesare evaluari ulterioare. Daca insa se obtine atat IgG, cat si IgM negativ, este necesara repetarea determinarilor in luna a4 a.

    6. Anticorpii IgG si IgM pentru toxoplasmoza – sunt anticorpi ce trebuie testati fie inainte de sarcina, fie cat mai repede, fie in timpul sarcinii. In acest caz sunt cateva situatii distincte cu conotatii diferite. Astfel, determinarea in timpul sarcinii Ac IgG Ac IgM, daca se depisteaza a fi pozitivi, pacienta este suspectata de o infectie. Totusi, avand in vedere faptul ca anticorpii IgM necesita un an de infectie, diagnosticul este dificil de pus si tine cont de determinari de IgG cantitativ precum si de confirmarea pozitivitatii IgM prin cele 2 metode.
    O situatie este aceea in care Ac IgG sunt pozitivi, Ac IgM negativi; acest lucru determina un nivel scazut al imunitatii si necesita repetarea pe parcursul sarcinii.

    7. Serologia pentru Listeria monocytogenes. Gravidele se infecteaza cel mai adesea in trimestrul III de sarcina din cauza scaderii imunitatii de tip celular inregistrata in aceasta perioada; infectia se poate transmite transplacentar la fat. Detectarea unei cresteri semnificative a titrului de anticorpi – de 4 ori – la examinarea a 2 probe recoltate la un interval de 2-3 saptamani este sugestiva pentru infectia curenta.

    8. Cultura secretie genitala pentru Streptococ de grup B. Exista doua forme clinice de manifestare a infectiei neonatale in cazul infestarii: septicemia, cu debut precoce in primele zile de viata; meningita, cu debut tardiv in decursul primelor luni. Pentru prevenirea acestor complicatii se recomanda screening-ul pentru Streptococul de grup B – prin cultura secretiei vaginale – la toate gravidele aflate in saptamanile 35-37 de sarcina.

    Pentru a putea interpreta corect rezultatele, este necesara cunoasterea modificarilor parametrilor de laborator in cursul sarcinii normale.




    Author: Corpul Uman
    Google
    Curs de alaptare


    Un nou serviciu special creat pentru tine!

    Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

    Suna ACUM si stabileste o intalnire!
    0751.160.458


    Link-uri Sponsorizate
    Cum se face monitorizarea evolutiei sarcinii

    Lasă un răspuns

    Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!