Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Scapa-ti copilul de nasul infundat0 Comments

Publicat in:
Etichete:cauze, complicatii, doctori, mamici, medici, nas infundat, nasul infundat la copii, nasul infundat la copil, recomandari, riscuri, sfaturi, simptome, tratament

Domnul doctor Sorin Filipescu – Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica recomanda urmatorul tratament pentru nas infundat:

„Evaluarea cauzei obstructiei respective de la care pleaca tratamentul:

Nasul infundat la copii

Nasul infundat la copii

  1. chirurgical: in cazul traumatismelor, tumorilor, malformatiilor, corpilor straini endonazali sau a adenoiditei cronice („polipi”), a hipertrofiei de cornete);
  2. medical: pentru obstructiile infectioase de tip rinita acuta (poate fi si alergica), adenoidita acuta sau infectii acute cai respiratorii superioare se folosesc:
    a. substante vasomotorii active, vasoconstrictoare (ser efedrinat 0,5-1%, Olynth, Vibrocyl pe durata scurta de 3-5 zile, ser fiziologic cald, instilatii repetate, colir nazal cu antibiotice – in cure scurte
    b. antibiotice pe cale generala (per os, im) daca avem dovada unei infectii bacteriene locale sau generale cu prinderea nasofaringelui, cure de 5-7-10 zile.
  3. tratament balneo-fizio-terapeutic – cure de aer marin, cure de salina – la cei care au obstructii nazale cu componenta asmatica tip infecto-alergic;
  4. cresterea imunitatii generale si locale (nazofaringian-laringian) cu diferite imunostimulatoare.”

Complicatiile nasului infundat

Iata si complicatiile pe care le poate provoca nasul infundat la copii, conform doamnei doctor Maria Calota, Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera:

„Complicatiile infectiilor virale acute de cai aeriene superioare (cel mai frecvent asociate cu infundarea nasului) sunt otita medie si sinuzita. Intalnita cu frecventa relativ ridicata (intre 5 si 30% dupa diverse studii) la copiii care au avut un episod de rinofaringita acuta (adica „raceala”, „guturai”), otita medie apare (din cauza unor particularitati anatomice) mai ales la baieti si in primii 2 ani de viata. Infectiile virale acute au un efect imunodeprimant tranzitor, favorizand colonizarea si aderenta bacteriana la nivelul nazo-faringelui. De asemenea, in cursul infectiei virale se elibereaza in organism citokine si mediatori inflamatori ce pot favoriza aparitia otitei. Sugereaza aceasta complicatie durerea si / sau secretiile la nivelul urechii, febra ridicata, prelungirea semnelor de boala mai mult de 7 – 10 zile, iar la sugar si copilul mic sunt frecvente iritabilitatea, somnul agitat si scaderea apetitului.

Aparitia sinuzitei este corelata cu suflarea incorecta a nasului (in forta, cele doua nari simultan)ce genereaza suficienta forta pentru a propulsa secretiile nazale in cavitatile sinusale. Inflamatia si edemul prezente in infectiile virale pot impiedica drenajul normal la sinusurilor, ceea ce creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.

O complicatie rara dar potential severa a rinofaringitelor acute este exacerbarea astmului bronsic pre-existent. Nu exista dovezi ca tratamentul simptomelor de guturai ar putea preveni aceasta complicatie.

Chiar daca nu este propriu-zis o complicatie, o consecinta importanta a episoadelor de rinofaringita acuta e folosirea in exces a tratamentelor antibiotice cu cresterea consecutiva a rezistentei bacteriene.”

Domnul doctor Sorin Filipescu – Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica mentioneaza urmatoarele complicatii care pot aparea:

„Complicatiile sunt infectioase si alergice, locale si la distanta.

  1. locale: adenoidita cronica, rinita cronica, sclero-atrofica sau hipertrofica (reprezinta si o complicatie mecanica – obstructia nazala cronica);
  2. de vecinatate: amigdalitele acute si otitele acute sau repetate devin cronice, duc la oto-mastoidita ceea ce inseamna diminuarea auzului.
  3. la distanta: traheobronsite acute si cornice, bronsite acute cu componenta astmaiforma (in timp) sau chiar astm bronsic infecto-alergic.

Dezvoltare neuropsihica si chiar somatica deficitara prin lipsa oxigenarii corespunzatoare a sangelui, in procesul respiratiei (aceasta complicatie se observa in timp, in ani de zile mai ales la cei cu rino-adenoidita cronica.”
Voi cat de des v-ati confruntat cu aceasta problema si la ce solutii ati apelat?

Viat qBebe




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Scapa-ti copilul de nasul infundat

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!