Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Dezvoltarea reflexelor alimentare si auditive0 Comments

Publicat in:
Etichete:bebe, bebelus, copil, dezvoltarea bebelusului, reflexe, reflexe auditive, sugar

In dezvoltarea copilului, dezvoltarea sistemului nervos este un proces dinamic, reglat de numerosi factori endogeni si exogeni, care presupune parcurgerea mai multor etape:

Dezvoltarea reflexelor la copil

Dezvoltarea reflexelor la copil

  1. proliferare neuronala si gliala;
  2. diferentierea neuronilor prin prelungirile axonice si dendritice;
  3. mielinizarea axonilor.

Etape in dezvoltarea sistemul nervos la copil:

  • saptamana 15-a -25-a de gestatie: proliferare neuronala.
  • din saptamana a 25-a pana la sfarsitul primului an de viata: proliferare gliala.
  • din luna a 7-a de sarcina pana la varsta de 7 ani: cresterea diferentierii neuronale prin dezvoltarea prelungirilor dendritice si axonice si stabilirea sinapselor interneuronale.
  • de la nastere pana la pubertate se produce mielinizarea, foarte activa in primii 5 ani.

La nastere, scoarta cerebrala, fascicolul piramidal, caile extrapiramidale, nervii cranieni si nucleii subcorticali se gasesc la inceputul mielinizarii. Maduva, bulbul, protuberanta, nucleii centrali si centrii vegetativi sunt mielinizati. Creierul nou nascutului cantareste 350 de grame.

Nou nascutul se prezinta ca o ,,fiinta subcorticala” mai ales bulbo-spinala, reflexa, fara activitate voluntara si fara inhibitie corticala. Incompleta mielinizare a cailor piramidale, determina ca reflexele osteotendinoase sa fie mai ample iar reflexul Babinski pozitiv in flexie dorsala.

Reflexele cutanate au un caracter generalizat, raspunsul putand depasi musculatura abdominala. Tipatul si plansul sunt fenomene subcorticale.

Functiile vegetative sunt dezvoltate la nastere.

Dezvoltarea copilului – Dezvoltarea reflexelor alimentare

Dezvoltarea copilului – Reflexul de fixare pentru supt– se examineaza prin atingerea obrazului copilului cu un obiect moale, raspunsul constand in deschiderea gurii si intoarcerea barbiei catre stimul. Acest reflex dispare constand in deschiderea gurii si intoarcerea barbiei catre stimul. Acest reflex dispare la sfarsitul primului an de viata.

Dezvoltarea copilului – Reflexul de supt– este prezent de la nastere; se evidentiaza prin atingerea cu blandete a buzelor sau obrazului, raspunsul constand in deschiderea gurii si miscarile ritmice de supt. Dispare de obicei in jurul varstei de 1 an.

Dezvoltarea copilului – Reflexul de pozitie si miscare– controleaza orientarea copilului atat in timpul miscarii cat si in repaus

Dezvoltarea copilului – Reflexele auditive

Reflexul de clipire– consta in contractia orbicularului pleoapelor atunci cand se produce un zgomot in apropierea copilului.

Reflexul de orientare– consta in intoarcerea copilului in directia zgomotului.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Dezvoltarea reflexelor alimentare si auditive

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!