Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Nasterea prin cezariana0 Comments

Publicat in:
Etichete:cezariana, indicatii cezariana, indicatii pentru cezariana, nastere, nasterea, nasterea prin cezariana

Cuvantul „cezariana” vine de la verbul latin „caedere” care inseamna „a taia”.

Cezariana este o interventie chirurgicala majora, realizata sub anestezie (peridurala, rahi-peridurala, rahi), cu riscuri inerente (infectios, de pierderi de sange de peste 500 ml, de dehiscenta a cicatricei etc.

Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana

Anestezia generala este recomandata doar in situatii de urgenta in care nu exista suficient timr pentru anestezia loco-regionala.

Pentru a scadea anxietatea gravidei, este important ca ea sa fie in primul rand informata cu privire la pregatirea pre-anestezica si la posibilele efecte si senzatii provocate de anestezie.

Exact ca in cazul nasterii vaginale cu anestezie peridurala, gravida va avea montata o branula cu o perfuzie de lichide pentru a preveni hipotensiunea arteriala. In schimb, prin aceasta perfuzie vor fi administrate si antibiotice pentru a preveni riscul de infectie inerent operatiei.

Sonda urinara va fi permanenta, de la inceputul interventiei pana la 12-24 de ore postpartum, pentru a scadea riscul de incizie a vezicii. inainte de montarea sondei, se va proceda la o dezinfectie generala de la coapse pana la torace si se va rade zona pubiana din motive de igiena.

Gravida trebuie sa realizeze ca in timpul operatiei va simti miscari legate de deschiderea abdominala si de impingerea bebelusului spre segmentul inferior. Nu va vedea efectiv ceea ce se intampla intrucat va exista un camp operator in fata pieptului.

Ca in cazul oricarei interventii in blocul operator, personalul medical care va participa la cezariana (doi medici ginecologi, un medic anestezist, un medic neonatolog, o asistenta de ginecologie, o asistenta de neonatologie si una de anestezie) va fi imbracat in echipament steril si va purta masca si boneta.

Pe durata operatiei, gravida va fi pozitionata in decubit dorsal pe un pat foarte ingust, din acest considerent bratele fiind deschise in lateral, pe cate un suport.

Este important ca gravida sa fie informata despre agitatia care se va crea in jurul ei inainte si pe durata operatiei cezariane, precum si despre pozitia adoptata, pentru a-si pastra calmul.

Operatia in sine, de la prima incizie pana la extractia copilului, poate dura sub 10 minute, iar reinchiderea straturilor abdominale dupa indepartarea placentei va necesita inca aproximativ 30 de minute.

Cezariana – Cum se face?

Tehnica operatorie in cazul nasterii prin cezariana presupune:

  1. Incizia in zona supra-pubiana, la nivelul pielii, de aproximativ 12-14 cm
  2. Departarea stratului adipos
  3. Departarea muschilor abdominali drepti de la aponevroza centrala
  4. Ruptura stratului peritoneal care protejeaza organele interne
  5. Incizia uterului la nivelul segmentului inferior
  6. Presiunea aplicata fundului uterin pentru a permite iesirea copilului prin incizia creata
  7. Extragerea placentei
  8. Asigurarea globului de siguranta prin oxitocina administrata prin perfuzie
  9. Reinchiderea straturilor

Femeile care opteaza inca din timpul sarcinii pentru operatie cezariana, fara indicatie medicala, nu sunt de cele mai multe ori constiente de implicatiile acestei interventii chirurgicale.

Pentru a permite o alegere in cunostinta de cauza in ce priveste modul de nastere, este important ca gravida sa primeasca date obiective si clare despre implicatiile inerente ale cezarienei.

Nasterea prin cezariana – Recuperarea postoperatorie

Pentru a scadea riscul tromboembolitic, pacienta va purta ciorapi de contensiune, va primi anticoagulant subcutanat o data pe zi si i se va cere sa se mobilizeze in picioare cel tarziu la 6-12 ore dupa interventie.

Reluarea progresiva a activitatii digestive presupune in primele 12 ore hidratare si hranire prin perfuzie. Ulterior, pana la 48 de ore postoperator, alimentatia va fi reluata progresiv incepand cu un regim fara reziduuri (supa, iaurt, budinca, piure). Durerile postoperatorii sunt usurate prin administrare medicamentoasa intravenos sau prin cateterul periduralei care, in cazul cezarienei, poate sa fie mentinut pana la maxim 48 de ore. Dupa cel tarziu 48 de ore trebuie sa inceapa un protocol medicamentos oral pentru ca organismul pacientei sa se adapteze inainte de externare.

Femeile care cred ca aleg cezariana din frica de durere trebuie avertizate ca aceasta este mai puternica si de mai lunga durata in cazul operatiei. Cercetarile au aratat ca, in 2013, in absenta unei indicatii medicale, riscurile materno-fetale legate de cezariana nu sunt mai mici decat cele asociate nasterii vaginale. Gravidele care considera ca cezariana este mai sigura pentru bebelus trebuie sa inteleaga ca nu exista o baza stiintifica pentru acest mit si ca, in schimb, nu se vor putea ocupa de copiii lor in mod autonom in primele zile postoperatorii din cauza lipsei de mobilitate si a durerilor.

Lohiile vor fi prezente, ca si in cazul unei nasteri naturale, iar reeducarea abdo-perineala este indicata dupa 6-8 saptamani postpartum.

Indicatiile medicale pentru cezariana

  • Esecul provocarii nasterii prin metodele descrise mai sus
  • Pozitia sau prezentatia copilului (transversa, cu un picior)

(Pozitia pelviana este compatibila cu nasterea naturala)

  • Herpes activ in momentul nasterii
  • HIV sau HIV + hepatita C

(Monoinfectiile cu hepatita C sau cu hepatita B nu sunt indicatii pentru cezariana)

  • Macrosomie cu greutatea copilului evaluata la peste 5 kg, fara diabet gestational
  • Macrosomie cu greutatea copilului evaluata la peste 4.5 kg, cu diabet gestational
  • Disproportie feto-pelviana

Nu exista nici bebelus prea mare, nici bazin prea mic, ci doar un bazin prea mic pentru copilul respectiv. Aceasta evaluare prin pelvimetrie si tuseu vaginal (si in niciun caz prin ecografie) este destul de subiectiva si presupune cel mai des macar o incercare de nastere naturala la primul copil

  • Lipsa angajarii copilului in bazin, dupa patru ore de la dilatatia completa in cazul primiparelor, cu toate mijloacele de ajutor descrise mai sus
  • Cezariana de urgenta in timpul travaliului pentru suferinta fetala, dezlipire placentara, prolaps de cordon, eclampsie, ruptura uterina



Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Nasterea prin cezariana

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!