Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Toxocarioza la copii0 Comments

Publicat in:
Etichete:cauze, copii, simptome, toxocarioza, tratament

Toxocarioza este o infestatie cauzata de larve ale viermilor rotunzi paraziti Toxocara canis sau Toxocara cati.

Toxocarioza

Toxocarioza

Toxocarioza este intalnita predominant la copiii mici, care se infecteaza cu oua de Toxocara prin contactul cu solul contaminat de materiile fecale ale cainilor si pisicilor care poarta parazitii. Zonele cu nisip in care se joaca copiii, unde cainii si pisicile defecheaza frecvent, prezinta un factor deosebit de important care contribuie la infectare. Copiii isi transfera frecvent oualele de pe maini in gura si uneori chiar mananca nisip contaminat.

Dupa ce oualele sunt inghitite, larvele eclozeaza la nivel intestinal. Acestea penetreaza peretele intestinal si patrund in circulatia sanguina. Poate fi afectat aproape orice tesut al organismului, insa cel mai frecvent parazitii se localizeaza la ficat si plamani. Larvele persista timp de multe luni, producand leziuni atunci cand migreaza prin tesuturi si stimuleaza declansarea unor procese inflamatorii locale.

Simptome si diagnostic

  • Simptomele debuteaza dupa cateva saptamani de la ingestia oualelor, persoanele afectate prezinta cel mai frecvent febra, tuse sau wheezing si marirea ficatului.
  • Unii pacienti prezinta eruptie cutanata, marirea splinei si pneumonie recurenta. Cand larvele infecteaza globii oculari, se produce un proces inflamator local si se inregistreaza scaderea acuitatii vizuale.
  • Diagnosticul de toxocarioza este suspectat la persoanele cu hepatomegalie, inflamatie pulmonara, febra si cresterea numarului de eozinofile. Confirmarea se realizeaza prin identificarea in sange a anticorpilor specifici impotriva parazitilor Toxocara.

Masuri profilactice si terapeutice

  1. Pentru prevenirea toxocariozei, cainii si pisicile ar trebui sa primeasca in mod regulat tratament impotriva viermilor, incepand inainte ca acestia sa atinga varsta de 4 saptamani.
  2. Eficacitatea tratamentului este nesigura. La om, toxocarioza se vindeca de obicei fara tratament. La persoanele cu simptome severe, poate fi utila administrarea de dietilcarbamazepina sau mebendazol. Corticosteroizii se administreaza uneori pentru controlul simptomelor cauzate de inflamatie.
  3. Acoperirea nisipului pentru a nu fi accesibil animalelor este recomandata si o masura sigura.



Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Toxocarioza la copii

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!