Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

mai 3rd, 2014

Alimentatia naturala a nou-nascutului prematur

Publicat pe 03 Mai 2014 at 7:05am

Daca prematurul are o greutate peste 1500 grame se recomanda ca pentru initierea alimentatiei enterale sa se utilizeze lapte matern.

Laptele uman prematur are o concentratie mai mare de lipide, proteine (1,7-2 g/100 ml), sodiu si vitamine liposolubile si o cantitate mai mica de lactoza, calciu si fosfor comparativ cu laptele matur, aceste diferente mentinandu-se timp de 2-4 saptamani postnatal.

De asemenea, laptele prematur are o faza colostrala mai indelungata, de aproximativ 15 zile, adaptata tranzitiei ingreunate a nou-nascutului prematur.

Avantajele administrarii laptelui matern la prematur cestere antropometrica si dezvoltare corespunzatoare reglare corespunzatoare a echilibrului termic, glicemic, a…

Rata de crestere a prematurului

Publicat pe 03 Mai 2014 at 7:00am

Aprecierea corecta a cresterii ponderale sau/si a deficitului ponderal depinde si de parametrii in functie de care se efectueaza evaluarea statusului nutritional al prematurului.

Rata de crestere optima

Rata de crestere ponderala, cresterea liniara, perimetrul cranian pot fi evaluate cu ajutorul curbelor de crestere. Dupa aceste curbe, prematurul ar trebui sa aiba un spor ponderal de 10-15 g/kg greutate corporala/zi, o crestere a taliei de 0,75-1 cm/saptamana si o crestere a perimetrului cranian de 75 cm/saptamana. Studiile si determinarile ultrasonografice au demonstrat ca rata de crestere optima este de 18-20g/kg corp/zi.

Balanta nutritionala

Balanta nutritionala reprezinta echilibrul dintre…

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!