Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Concediul Paternal si Atestatul de absolvire a cursului de puericultura0 Comments

Publicat in:


Orice tata beneficiaza, conform legii, de 5 zile (lucratoare, nu calendaristice) libere cu ocazia nasterii copilului. Aceasta perioada se poate prelungi pana la 15 zile lucratoare (cele 5 initiale + 10 suplimentare), in cazul in care tatal obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura (ingrijirea bebelusului).

Cursul de puericultura dureaza 90 de minute, la finalizarea acestuia tatal primind atestatul de absolvire. Acest atestat de absolvire trebuie sa contina parafa medicului de familie (optional, dvs. putand sa-l parafati la medicul propriu) si, bineinteles, datele personale ale tatalui.

Cursul de puericultura ce confera tatalui concediul paternal poate fi organizat in sedinte la care participa mai multi tatici sau sedinte individuale, in cazul in care numarul de tatici nu este de minimum 3.

Pentru a obtine un astfel de curs de puericultura, pentru detalii si rezervari, ne puteti contacta la 0722.50.99.35. Costul cursului este suportat de catre mama, tatal avand acces GRATUIT!

Concediul paternal

Concediul paternal

Concediul Paternal este reglementat in baza Legii 210/1999 numita si Legea concediului paternal. Va propunem, in continuare, textul acesteia:

LEGE nr.210 din 31 decembrie 1999
Legea concediului paternal

Textul actului publicat în M.Of. nr. 654/31 dec. 1999

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

ART. 3
(1) Tatal care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordata in conditiile prevazute la art. 2 alin. (2).
(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si tatalui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoasterii paternitatii, in conditiile legii. Permisia solicitata va fi justificata cu certificatul de nastere al noului-nascut, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitatii, intocmita in conditiile legii.

ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

ART. 5
(1) In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama.
(2) Pe perioada concediului acordat in conditiile alin. (1) tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, acordata de unitatea la care tatal isi desfasoara activitatea, la alegere.

ART. 6
In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare, la propunerea comuna a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

ART. 7
Prezenta lege intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 15 decembrie 1999.

precum si

ART. 6
(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

si

art. 7 al HG 244/2000 – Normele metodologice de aplicare a legii concediului paternal

cu textul:

„(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a Cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.”

Cu alte cuvinte, orice tata beneficiaza, conform legii, de 5 zile (lucratoare, nu calendaristice) libere cu ocazia nasterii copilului. Aceasta perioada se poate prelungi pana la 15 zile lucratoare (cele 5 initiale + 10 suplimentare), in cazul in care tatal obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura (ingrijirea bebelusului).

Cursul de puericultura dureaza 90 de minute, la finalizarea acestuia tatal primind atestatul de absolvire. Acest atestat de absolvire trebuie parafat de catre medicul de familie, in cazul in care nu este parafat deja si, bineinteles, datele personale ale tatalui.

Cursul de puericultura ce confera tatalui concediul paternal poate fi organizat in sedinte la care participa mai multi tatici sau sedinte individuale, in cazul in care numarul de tatlici nu este de minimum 3.

Pentru a obtine un astfel de curs de puericultura, pentru detalii si rezervari, ne puteti contacta la 0722.50.99.35. Costul cursului este suportat de catre mama, tatal avand acces GRATUIT!




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Concediul Paternal si Atestatul de absolvire a cursului de puericultura

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!