Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum formam un comportament alimentar sanatos copilului nostru?0 Comments

Publicat in:
Etichete:alimentatie, copii, copil, nutritia sanatoasa a copilului, nutritie sanatoasa, parinti, recomandari, sanatate, sanatos, sfaturi, stil de viata

Alimentatia sanatoasa se invata!

Educarea comportamentului alimentar ca parte integranta a unui stil de viata sanatos este un proces continu, incepand cu primii ani de viata, un rol important avandu-l familia.

Nutritia sanatoasa a copilului

Nutritia sanatoasa a copilului

Iata cateva reguli care vor contribui la formarea unui stil de viata corect si sanatos la copil:

Masa in familie

Masa se va servi cu familia ori de cate ori este posibil. Copilul, imitand parintii si fratii, isi perfectioneaza comportamentul de a manca singur, de a folosi tacamurile, de a sta linistit la masa. Ori de cate ori este posibil, orarul de masa al copilului se adapteaza cu cel al adultilor. Daca acesta frecventeaza gradinita, se recomanda ca masa de seara sa fie servita impreuna cu ceilalti membri ai familiei, la fel ca si mesele din weekend. Masa servita in comun are un important rol educativ si social. Copilul poate sa consume aceleasi alimente ca si restul familiei.

Implicarea copilului

Pentru a se familiariza cu legumele si fructele, este recomandat ca un copil sa participe la cumparaturi si la pregatirea sandwich-urilor sau a unor mancaruri (de exemplu, adaugarea ingredientelor la salate).

Farfuriile si portiile

Mancarea va fi oferita in boluri si farfurii mici, adaptate la capacitatea digestiva limitata a copilului la aceasta varsta.

Se vor oferi portii mici si se va lasa la latitudinea copilului sa mai ceara o portie.

Acordati libertate copilului

Este recomandat ca un copil sa invete sa-si ia singur mancarea de pe platou in farfuria sa.

Copilul nu va fi fortat sa manance daca refuza mancarea sau daca nu isi goleste farfuria. In general, la varsta de 3 ani, copilul percepe senzatia de satietate si poate sa si-o exprime. Daca un parinte insista, poate genera refuzul repetat al copilului, cu instalarea aversiunii fata de mancare, dezvoltarea unor capricii alimentare si, nu in ultimul rand, a anorexiei.

Joaca in timpul mesei

Daca un copil incepe sa se joace la masa este foarte probabil ca s-a saturat si trebuie intrerupta alimentarea.

Televizorul la masa

In timpul mesei televizorul nu va functiona pentru a nu fi distrasa atentia copilului. Este de preferat sa nu existe aparat TV in camera in care este servita masa pentru copil sau familie.

Copilul care refuza sa manance nu trebuie pedepsit sau stimulat cu jocuri sau alte forme de distractie.

Preferintele alimentare

Se recomanda adultilor sa nu faca aprecieri negative privind felurile de mancare servite sau asupra modului de prezentare.

Nu se recomanda incurajarea unor preferinte alimentare care pot genera dezechilibre intre diferitele grupe de alimente.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cum formam un comportament alimentar sanatos copilului nostru?

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!