Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat trebuie sa pape copilul cu varsta peste 1 an0 Comments

Publicat in:
Etichete:alimentatie, carne, cat mananca copilul de 2 ani, cereale, copil 3 ani, copil peste 2 ani, lapte, mancare, micul dejun, oua, portii

Dimensiunea portiilor de mancare

Cat mananca copilul de 2 -3 ani

Cat mananca copilul de 2 -3 ani

Dimensiunile portiilor de mancare pentru copilul cu varsta intre 1 si 2 ani sunt:

  • pentru vegetale: 40 g (la un an), 50 g (la doi ani);
  • pentru fructe: 60 g (la un an), 75 g (la doi ani);
  • pentru lapte: 100 ml (15-30 g in cazul branzeturilor);
  • pentru carne: 40 g;
  • pentru cereale (paine, paste fainoase s.a.): 40-45 g (o felie de paine).

Numarul portiilor are doar o valoare orientativa, nefiind un imperativ zilnic (atingerea obiectivelor urmarite poate fi evaluata saptamanal). Unii autori recomanda portii mai mici pentru a permite copilului sa identifice momentul satisfacerii senzatiei de foame (i se va ingadui sa mai ceara) si spre a evita irosirea alimentelor.

Cerealele integrale

Cerealele integrale (paine, paste fainoase, fulgi de cereale, biscuiti, paine prajita s.a.) sunt baza piramidei alimentare (este foarte indicat ca cel putin 50% din cerealele primite sa fie cereale integrale!).

Legumele si fructele

Legumele si fructele, pe cat posibil crude, vor fi cat mai variate, incluzand saptamanal cat mai multe subgrupe, aici numarandu-se si leguminoasele (plante dicotiledonate al caror fruct este o pastaie: fasole, mazare), in portii de 30-35 g (greutate uscata), cartofi (120-140 g).

De mentionat este ca unor vegetale li s-a supraevaluat valoarea nutritiva (de exemplu spanacul). Eventual, una dintre portiile zilnice de fructe poate fi inlocuita cu 100 ml de suc de fructe sau de legume, neindulcit (cele din comert, in general de evitat, vor fi atent verificate cu privire la compozitie: fara zahar ca, de exemplu, siropul de porumb). Se va incuraja consumul regulat de vegetale si fructe (sursa de nutrienti- cheie, densitate calorica mica).

Laptele si derivatele din lapte

Laptele si derivatele sale trebuie sa aiba pe eticheta mentiunea „pasteurizat” (laptele achizitionat ca atare trebuie foarte bine fiert). Sunt de preferat branza de vaca sau telemeaua nesarata (se evita in general branzeturile fermentate, printre altele si pentru bogatul lor continut lipidic).

Pentru copiii de varsta mica exista formule de lapte de crestere adaptate nevoilor nutritionale ale acestei categorii de varsta. Aceste formule sunt imbogatite cu vitamine si minerale, contribuind la asigurarea unei alimentatii echilibrate pentru aceasta categorie de varsta si la prevenirea deficientelor nutritionale specifice acestei perioade, in special a deficitelor de vitamina D si fier.

Carnea si ouale

Carnea (pasare, peste) si ouale sunt sursele majore de proteine de origine animala.

Ele se vor alterna in cursul unei saptamani: 1-2 oua (se socotesc si cele incluse in diverse preparate), o portie de peste si maximum cinci portii de carne slaba. Se vor evita total mezelurile.

Se vor exclude grasimile solide.




Author: Corpul Uman
Google
Curs de alaptare


Un nou serviciu special creat pentru tine!

Ai nevoie de consultanta avizata in privinta nasterii, alaptarii, diversificarii si alimentatiei tale sau a copilului?

Suna ACUM si stabileste o intalnire!
0751.160.458


Link-uri Sponsorizate
Cat trebuie sa pape copilul cu varsta peste 1 an

Lasă un răspuns

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletterul Corpul-Uman.com!